Make your own free website on Tripod.com
Blog Tools
Edit your Blog
Build a Blog
RSS Feed
View Profile
Open Community
Post to this Blog
« April 2018 »
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
You are not logged in. Log in
Entries by Topic
All topics  «
Berita Ahli OKU
Berita Kegiatan OKU
Kegiatan Sukan OKU
OKU Memerlukan Bantuan
Pengiklanan Perniagaan OK
Komuniti OKU
Laman Utama
yahoo group
Komuniti OKU

Tuesday, 1 February 2005

TELEY MAB NO. 113
TELEY MAB NO. 113
TEL: 03 - 22722687
For the week beginning Sunday, 30th January 2005

Hello ladies and gentlemen,

1. Meeting With The Deaf-Blind MAB will be holding another meeting with the deaf-blind on
Saturday, 26th March 2005. It will be held in MAB Meeting Room at 10.30 a.m. We welcome all deaf-blind persons to take part in the discussion. You may bring along your assistants. Please register with Mr. Godfrey Ooi at Tel: 03 -- 22722677 Extensions 27.

2. Spectrum
MAB Library has a very interesting and informative magazine on health matters. It is called "Spectrum". This magazine is published monthly in Scotland. This Braille magazine is very popular among the elderly blind. Actually, it is meant for all age groups. The January 2005 issue has arrived. It includes the following topics:
A. Speedy Hip Toner
B. The pain killers that can cause problems
C. My Son Set Himself On Fire
D. A Hoarse Voice
E. I Could Be Thin If .
F .My Skin Was So Bad
G. Know Your Family's Medical History
H. Sole Survivor
I.You Can Fight Flu

For every issue, there are two copies. To borrow them, please contact Cik Rosleza or Puan Rosnah at Tel: 22722677 Extension 50.

3. The Pill Organiser
MAB Sales Counter is offering a health item for sale now. It is the pill organizer which comes in seven compartments. They are labeled in Braille from Sunday to Saturday. You can keep your daily combination of pills in separate compartments. This pill organizer is very small and convenient to carry around, especially
when raveling. The offer price is one ringgit each.The offer is on while stock lasts. Next week MAB will be closed from Wednesday onwards. We take this opportunity to wish all those who will be celebrating Chinese
New Year "a peaceful, progressive and prosperous New Year". Lets all enjoy the long holidays!

Yours sincerely,
Christine Ng.
Librarian
Tel: 03-22722677 Extension 56
E-mail: ngchristine@mab.org.my


Posted by komuniti-oku at 6:21 PM WST | Post Comment | Permalink

Tuesday, 25 January 2005

Cara meminpin orang buta dan cara menghidangkan makanan
Mood:  cool
Topic: Berita Ahli OKU
Ok, sekarang, kita nak cerita pula, cara-cara meminpin orang buta ketika berjalan. Ketika berjalan, tangan orang buta mesti berpegang pada bahagian siku orang yang membawanya. Ini bertujuan untuk memudahkan pergerakan orang yang dipimpinnya dan orang yang meminpinnya. Apabila berada di sesuatu tempat yang sempit, orang yang dipimpin mesti berada di belakang orang yang meminpin. Ini bertujuan supaya si buta itu tidak melanggar objek dan memudahkan si buta itu berjalan. Dan, ia seterusnya memudahkan pergerakan orang yang meminpin. Semasa meminpin orang buta, tolonglah jangan dipegang tongkat si buta itu. Ini adalah kerana, tongkat itu, ibarat mata bagi orang buta. Jadi, bila tongkat sudah dipegang, ianya amat merbahaya sekali bagi orang buta itu. Pernah berlaku satu kes di mana seorang buta telah terjatuh ke dalam longkang akibat tongkatnya telah dipegang oleh orang yang membawanya. Satu lagi, apabila si buta itu memgang siku anda, pergerakan anda termasuk naik atau turun tangga, dapat dirasakannya dengan mudah dan berkesan. Sekarang, kita nak pergi pula ke cara-cara menghidangkan makanan dan minuman pula. Apabila membawa si buta ke kedai makan, warung atau restoran, bila dah berhenti di sesebuah meja, ambilkan kerusi dan ambil tangannya untuk memegang kerusi tersebut dan baru suruh dia duduk. Ini amat penting sekali. Manalah nak tau, kot-kot tersalah duduk, memanglah duduk lantai. Selepas itu kalau dapat, beritahu apa yang terdapat di atas meja. Apabila makanan dan minuman yang dipesan telah sampai, tolong beritahu, apa yang ada di depan si buta tu. Dan kalau boleh, ambil tangan mereka dan bagi mereka pegang cawan dan pinggan yang terdapat di atas meja. Jangan bagi mereka pegang makanan dan air minuman pulak. Siapa yang nak makan lepas tu? Perlu diingatkan di sini, orang buta ni, dia makan banyak cara. Ada yang makan, tak tumpah walau setitik pun kat meja. Tapi, ada pulak tu macam aku ni, amboi, macam cakar ayam saja makan. Mesti ada yang tertumpah ke atas meja. Maklumlah buta kan? hahahahahahaha. Jadi, anda janganlah malu-malu untuk tolong dia makan. Maksudnya, kalau ada yang nak tertumpah tolong masukkan ke dalam pinggan/mangkuk itu kembali. Kalau dah terjatuh atas meja, tak payahlah. Itulah serba sedikit penerangan kali ini. Nota: Kepada sesiapa yang ingin meletakkan artikal saya di internet, adalah dipersilakan. Tetapi, jangan lupa untuk meletakkan alamat e-mail saya yang tertera. Dan, jangan lupa maklumkan bahawa saya adalah seorang yang cacat penglihatan. Itu amat penting. Ultraman Blind Pulau Pinang Malaysia.


Posted by komuniti-oku at 12:36 PM WST | Post Comment | Permalink

Bagaimana orang buta pakai komputer
Mood:  cool
Topic: Berita Ahli OKU
Hai dan salam sejahtera. Amboi, lama betul tak menulis. Tapi kini, aku mai balik sebab kena mengatasi kekeliruan yang timbul pada orang normal. Banyak orang tak percaya yang orang buta boleh menggunakan komputer. Amboi, dah penat dah aku bagi penerangan. Tapi, still tak faham dan mengerti. Teknologi yang canggih sekarang ni, apa pun boleh jadi. Ok, ni aku nak terangkan sekali lagi bagaimanakah orang buta boleh menggunakan komputer. Sebenarnya, komputer orang buta telah dilengkapi dengan satu software khas yang diberi nama Screen Reader atau pembaca screen. Apabila pembaca screen itu telah di install ke komputer, maka komputer akan boleh berkata-kata seperti manusia. Cuma, dia menggunakan voice synthersizer. Dengan software itulah kami membaca setiap text yang terpapar di screen komputer. Dan dengan software itulah kami check e-mail dan melayari laman-laman web. Tetapi, pembaca screen ini ada kelemahannya. Dia hanya boleh membaca text sahaja. Jika ada grafic atau gambar, dia akan senyap atau hanya menyebut grafic atau blank. Sebab itulah orang buta tak suka kalau orang hantar attachment bergambar padanya. Kalau voice attachment, ok. Dan untuk pengetahuan juga, software pembaca screen reader ini datangnya dari Amerika Syarikat. Jadi, kalau dia baca bahasa melayu, bunyinya seperti mat salleh baru nak belajar cakap melayu. Kalau dia baca english, ok lah. Dan untuk pengetahuan juga, satu keping cd tulen software ini, harganya boleh mencecah RM 4000. Manalah orang buta mampu nak beli. Jadi, apa yang kami buat ialah menggunakan yang tiruan. Apa nak buat? Kami pun nak berkomputer jugak. Tak ada pun pembangun software di sini yang berusaha menciptakan satu software screen reader versi melayu buat kami. Jadi, kami bergantung sepenuhnya kepada software yang di import. Pihak-pihak yang berkenaan tidak patut menyalahkan kami kerana menggunakan perisian tiruan. Sebelum menyalahkan kami, carilah dahulu alternatif bagi kami. Ada dua pembaca screen yang popular yang digunakan di Malaysia. Pembaca screen itu ialah Jaws dan Window-eyes. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Jaws, sila ke http://www.freedomscientific.com/ dan, untuk mengetahui lebih lanjut tentang Window-eyes, sila ke http://www.gwmicro.com/ Apabila anda melawat kedua-dua laman web ini, anda bolehlah muat turun software demo. Selepas itu, install dan alamilah sendiri bagaimana komputer bercakap. Ok, setakat itulah dahulu penerangan buat kali ini. Harap dah faham ya? Kalau tak faham, silakan bertanya. Tanyalah apa saja saya sudi menjawab kalau saya tau. Ok, jumpa lagi. Ultraman Blind Pulau Pinang Malaysia. Block quote end Yahoo! Messenger - Communicate instantly..."Ping" your friends today! Download Messenger Now This email was cleaned by emailStripper, available for free from http://www.papercut.biz/emailStripper.htm


Posted by komuniti-oku at 12:32 PM WST | Post Comment | Permalink

Wednesday, 6 October 2004


Topic: Berita Kegiatan OKU
Hai semua, berikut adalah beberapa berita yang dipetik dari rancangan Bersama
Oku dan anda di radio 1.

Ada dua berita kesemuanya dan kedua-dua berita ini disampaikan oleh cik Mah
Hassan.

Berita 1.
Pada 5 dan 6 Oktober ini iaitu Selasa dan Rabu, akan diadakan program Sure
Kerja di Mains Shopping Fare. Program ini adalah di bawah Kementerian Sumber
Manusia.

Jadi, dijemputlah semua oku khususnya yang ingin mencari peluang pekerjaan
kerana di sana bukan hanya terbuka peluang pekerjaan bersama dengan jabatan
kerajaan, tetapi, peluang pekerjaan ini juga ditawarkan oleh 10 buah syarikat
yang akan mempamerkan kekosongan peluang-peluang pekerjaan dan mereka juga akan
mengadakan temuduga terbuka.

Dan untuk pengetahuan juga, program Sure kerja ini juga akan diadakan di
setiap negeri-negeri dan untuk keterangan lanjut, bolehlah hubungi Jabatan
Tenaga Rakyat yang berhampiran dengan tempat anda.

Berita 2.
Pada 11 Oktober iaitu hari Isnin, akan diadakan satu seminar di salah sebuah
hotel terkemuka di bandaraya Kuala Lumpur. Seminar ini ditujukan khusus kepada
telefonis cacat penglihatan sama ada yang sedang bekerja di Jabatan kerajaan,
mahu pun jabatan swasta.

Jadi, itulah sahaja buat kali ini. Sekian dan jumpa lagi.


Posted by komuniti-oku at 11:25 PM JST | Post Comment | Permalink


Topic: Berita Kegiatan OKU
TELEY MAB NO. 102

Tel: 03 - 22722687

For the week beginning Sunday, 2nd October 2004

Hello members and friends,

You are cordially invited to a

Mooncake Festival celebration. The Rukun Tetangga of the Brickfields Sector
is hosting the celebration at the Rukun tetangga Pondok in Jalan Padang
Belia,
Brickfields. It will be held on Saturday, 9th October at 6.30 p.m.

For more information, please contact Mr. Chandra Segaran at tel: 22737025 or
at his handphone 012 -- 6741794.

The next announcement is about an essay competition. It can be in either
Malay or English. There are very attractive prizes to be won.

Category 1 is for those aged 15 to 17. The essay topic is "My Family A
Wholesome Family" or "Keluargaku Keluarga Bahagia". It must not be more
than 1,000
words.

For the first prize, the winner will get RM1,500 and a trophy; second prize
RM1,000 and a trophy; and third prize RM750 and a trophy.

Category 2 is for those aged 18 to 23. The essay topic is "Wholesome Family
The Plus of the Nation" or "Keluarga Bahagia Nadi Kesejahteraan Negara". It
must not be more than 1500 words.

For the first prize, the winner will get RM2,000 and a trophy; second prize
RM1,500 and a trophy; and the third prize RM1,000 and a trophy.

Each person can submit only one entry. All entries must be the original and
unpublished work of the competitors and they must be certified by the
relevant
authority.

If you want us to fax to you the details and conditions of the competition,
please contact Mrs. Lily at tel: 22722677 Ext. 41. If you want it sent to
you
via e-mail then e-mail your request to:

layyng@p...

Lastly please remember the following telephone extensions when you call MAB
Library at Tel: 22722677--

To borrow Braille and talking books in Malay and English, please contact Cik
Rosleza or Puan Rosnah at Ext. 50.

To borrow Mandarin talking books, please contact Mr. Nyam or Mdm Liong at
Ext. 48.

To purchase white canes, braille and talking gadgets, please contact Mrs.
Saras at Ext. 54.

That is all for this week.

Best regards,

Christine Ng.


Posted by komuniti-oku at 11:08 PM JST | Post Comment | Permalink

Newer | Latest | Older